jpm logo 6

3 schoonmaaktips voor jouw houten vloer

3 schoonmaaktips houten vloer

Een vloer kan aanzienlijk bijdragen aan het interieur van je huis, vooral een houten vloer die veel karakter toevoegt aan je woning. Als je zo lang mogelijk van je houten vloer wilt genieten, is het essentieel om deze goed te onderhouden. In deze gids delen we drie schoonmaaktips om je houten vloer langer mooi te houden. We belichten verschillende soorten houten vloeren en het gebruik van Bona Deep Clean Solution.

Verschillende soorten houten vloeren

JPM Parket biedt een uitgebreid assortiment aan nieuwe houten vloeren. Je kunt kiezen uit verschillende opties: verouderende vloeren, lamelparket, multiplankvloer en tapis parket. Elk type heeft unieke kenmerken en onderhoudseisen:

Verouderende Vloeren

Deze vloeren zijn niet echt oud, maar ze zijn behandeld om oud te lijken. Ze worden ‘getrommeld’ samen met steentjes en glas, waardoor er slijtageplekken ontstaan. Na installatie kunnen deze vloeren niet meer worden geschuurd, gelakt of geolied.

Lamelparket

Dit type vloer bestaat uit drie lagen: een toplaag, een verzamellaag van verschillende soorten hout, en een fineerlaag. Lamelparket wordt zwevend gelegd, waardoor je het gemakkelijk mee kunt nemen als je naar een ander huis verhuist. Het is vooral handig voor huurwoningen die kaal moeten worden opgeleverd bij vertrek.

Multiplankvloer

Een multiplankvloer bestaat uit twee delen: een toplaag en een onderlaag van multiplex. Bijna elk soort hout kan op de multiplexlaag worden verlijmd en de dikte van de toplaag hangt af van je voorkeuren. Een toplaag van 6 mm kan in totaal 5 keer worden geschuurd, wat zeker 50 jaar woongenot oplevert als deze goed wordt onderhouden.

Tapis Parket

De ondervloer van tapis parket bestaat uit mozaïek of spaanplaat, en de bovenste laag is van massief hout. Deze bovenste laag wordt op de ondervloer genageld met spijkergaatjes, die vervolgens worden opgevuld met vloeibaar hout. Tapis parket kan in verschillende patronen worden gelegd, wat vakmanschap vereist, dus het is verstandig om dit over te laten aan ervaren professionals.

Afhankelijk van jouw vloer

In dit artikel vind je 3 algemene onderhoudstips voor jouw vloer. De bovenstaande vloeren kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt met olie, wax of lak. Voor deze type vloeren kan er specifieke onderhoud nodig zijn. Wil je meer informatie over de specifieke onderhoud van jouw vloer? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies om jouw vloer mooi te houden.

3 Schoonmaaktips voor houten vloeren

1: Stofzuigen

De voornaamste reden van slijtage bij houten vloeren is vuil en stof van de vloer moet regelmatig worden bijgehouden. Dit kan het gemakkelijkst worden gedaan door de vloer te stofzuigen. Het vegen van de vloer met een zachte bezem kan ook effectief zijn en vermindert het risico op krassen.

2: Vloer behandelen met vloerreiniger

Het is belangrijk om je vloer goed te stofzuigen voordat je begint met dweilen. Als je je houten vloer wilt reinigen met een schoonmaakmiddel speciaal voor houten vloeren, gebruik dan Bona Deep Clean Solution. Deze geconcentreerde reiniger biedt een grondige, diepe reiniging van gelakte en geoliede houten vloeren.

3: Dweilen met koud water

Het is een veelgemaakte fout om warm water te gebruiken bij het dweilen. Het is beter om voortaan te dweilen met koud water. Warm water verdampt sneller waardoor er zeepresten achterblijven. Deze resten zorgen ervoor dat de vloer gaat plakken en er strepen achterblijven.

Het belang van Bona Deep Clean Solution

Bona Deep Clean Solution is een geconcentreerde reiniger voor het grondig en diep reinigen van met parketlak behandelde of geoliede houten vloeren. Deze oplossing is zeer effectief voor het onderhoud van houten vloeren en speelt een cruciale rol bij het behouden van de esthetiek en levensduur van je vloer. 

Het onderhouden van je houten vloer kan een uitdaging zijn, maar met de juiste zorg en onderhoud kun je de levensduur van je vloer verlengen en de schoonheid ervan behouden. Het is belangrijk om je vloer regelmatig te reinigen en de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals Bona Deep Clean Solution.

Komen deze onderhoudstip te laat en heb je advies nodig? JPM Parket is gespecialiseerd in het onderhouden en renoveren van vloeren. Met jarenlang ervaring en de juiste apparatuur zorgen zij ervoor dat jouw vloer weer jaren mee kan.