3 schoonmaaktips voor jouw houten vloer

3 schoonmaaktips houten vloer

Een vloer is een belangrijk onderdeel van je interieur. Zeker een houten vloer geeft veel karakter aan een huis. Wil je zo lang mogelijk genieten van je houten vloer? Dan is het goed onderhouden van de vloer erg belangrijk! Daarom geven wij 3 schoonmaaktips om jouw houten vloer langer mooi te houden.

Verschillende houten vloeren

JPM Parket heeft een uitgebreid assortiment van nieuwe houten vloeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit: verouderende vloeren, lamelparket, multiplankvloer en tapis parket.

Verouderende vloeren

Een nieuwe ‘verouderde’ vloer is natuurlijk niet echt oud. Ze zijn alleen zo bewerkt dat ze oud lijken. De vloerdelen worden ‘getrommeld’ samen met steentjes en glas waardoor ze plekken van slijtage hebben. Na het plaatsen kan de vloer niet meer geschuurd, gelakt of geolied worden.

Lamelparket

Het lamelparket bestaat uit drie lagen namelijk: een toplaag, een verzamellaag van meerdere soorten hout en een fineerlaag. Lamelparket wordt zwevend gelegd waardoor deze gemakkelijk kan worden meegenomen als je gaat verhuizen naar een andere woning. Zeker voor huurwoningen waar de woning kaal opgeleverd moet worden is dit erg handig.

Multiplankvloer

Een multiplankvloer is opgebouwd uit twee delen. Namelijk een toplaag en een onderlaag van multiplex. Door deze multiplexlaag kan bijna iedere houtsoort worden verlijmd. De dikte van de toplaag is afhankelijk van jouw wensen. Een toplaag van 6 mm kan in totaal 5 keer worden geschuurd en levert zeker 50 jaar woongenot op als deze goed wordt onderhouden.

Tapis parket

De ondervloer van tapis parket bestaat uit mozaïek of spaanplaat. De bovenste laag van tapis parket bestaat uit massief hout. Deze vernagelen ze op de ondervloer met spijkergaatjes die vervolgens worden opgevuld met vloeibaar hout. Tapis parket kan in verschillende patronen worden gelegd. Zo kan de vloer bestaan uit stroken, blok of visgraatpatroon. Dit vergt echter wel vakmanschap. Het is dus verstandig om dit over te laten aan ervaren vakmensen.

Afhankelijk van jouw vloer

In dit artikel vind je 3 algemene onderhoudstips voor jouw vloer. De bovenstaande vloeren kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt met olie, wax of lak. Voor deze type vloeren kan er specifieke onderhoud nodig zijn. Wil je meer informatie over de specifieke onderhoud van jouw vloer? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies om jouw vloer mooi te houden.

3 Schoonmaaktips voor houten vloeren

1: Stofzuigen

De voornaamste reden van slijtage bij houten vloeren is vuil. Het verwijderen van vuil en stof van de vloer moet regelmatig worden bijgehouden. Dit kan het makkelijkst worden gedaan door het stofzuigen van de vloer. Het vegen van de vloer met een zachte bezem kan ook effectief werken en vermindert het risico op krassen.

2: Vloer behandelen met vloerreiniger

Na het stofzuigen kan de vloer het best gereinigd worden met een houtreiniger. Nieuw bij JPM Parket is Bona Deep Clean Solution. Bona is een geconcentreerde reiniger voor het grondig en diep reinigen van geoliede houten vloeren. Voordelen zijn dat Bona doffe, vuile vloeren opfrist, hardnekkige plekken oplost en het veilig en effectief gebruikt kan worden.

3: Dweilen met koud water

Bij het dweilen wordt vaak gebruik gemaakt van warm water. Dit is een veel gemaakte fout. Het is beter om voortaan te dweilen met koud water. Warm water verdampt sneller waardoor er zeepresten achterblijven. Deze resten zorgen ervoor dat de vloer gaat plakken en er strepen achterblijven.

Extra advies nodig?

Komen deze onderhoudstip te laat en heb je advies nodig? JPM Parket is gespecialiseerd in het onderhouden en renoveren van vloeren. Met jarenlang ervaring en de juiste apparatuur zorgen zij ervoor dat jouw vloer weer jaren mee kan.

Meest recente berichten