De 6 voordelen van een Multiplankvloer

Een multiplankvloer, wat is het precies en wat zijn de voordelen van een multiplankvloer? Waar een houten vloer vroeger altijd massief was, heb je nu verschillende type houten vloer. Tegenwoordig zijn vooral de multiplankvloeren en lamelparket sterk in opkomst. Lees hier meer over de multiplankvloer en ontdek wat de voordelen zijn. 

Wat is een multiplankvloer

De multiplankvloer heeft een onderlaag van berken multiplex waarop iedere houtsoort kan worden verlijmd, variërend van eiken tot robijn en van merbau tot afzelia. De vloer kan in delen worden geleverd, tot wel 40 centimeter breed. Ter vergelijking: de delen van tapis parket zijn maximaal 18 centimeter breed. De toplaag van een multiplankvloer is verkrijgbaar in verschillende diktes. Voor een slaapkamer volstaat een toplaag van 3 mm. Veel mensen kiezen voor de woonkamer een toplaag van 4 mm of 6 mm. Hoe dikker de toplaag, hoe vaker de houten vloer kan worden opgeschuurd. Hierdoor gaat de vloer langer mee. Een vloer met een toplaag van 6 mm kan bijvoorbeeld vijf keer worden opgeschuurd en gaat zeker 50 jaar mee.

De 6 voordelen van een multiplankvloer

 1. Een Multiplank vloer ‘werkt’ en krimpt minder.
  Hout is een natuurproduct en afhankelijk van de luchtvochtigheid zet het uit of krimpt het. Doordat de onderlaag van een multiplankvloer kruislings is verlijmd krimpt een multiplankvloer veel minder of nagenoeg niet.
 2. Goed te combineren met vloerverwarming.
  Veel woningen zijn tegenwoordig voorzien van vloerverwarming. Een multiplankvoer kan hier prima mee gecombineerd worden, mede dankzij de lijm die wordt gebruikt. De nieuwe soort watergedragen lijmen zijn licht elastisch: ze bewegen mee met je vloer. Wel blijft het verstandig de temperatuur en de luchtvochtigheid niet te veel te laten schommelen.
 3. Een multiplank vloer kan zowel zwevend als verlijmd gelegd worden.
  Een verlijmde vloer zit met lijm vast op de ondervloer. Een zwevende vloer niet, daar zitten alleen de delen onderling met lijm aan elkaar vast. Het voordeel hiervan is dat de vloer eruit gehaald kan worden en daardoor meegenomen kan worden naar een nieuwe woning.
 4. Een multiplankvloer is duurzaam en gaat lang mee.
  Een multiplankvloer kan meestal net zo vaak geschuurd worden als een massief houten vloer. Hoe dikker de toplaag, hoe vaker de houten vloer kan worden opgeschuurd en des te langer deze meegaat. Zo kan een vloer met een toplaag van 6mm wel 5 keer worden opgeschuurd.
 5. Een multiplank vloer kan op vele manieren worden afgewerkt.
  Een multiplankvloer kan net als een massief houten vloer worden afgewerkt met een lak of olie.
 6. Een multiplankvloer is ook als verouderde vloer te verkrijgen.
  De vloerdelen van een verouderde vloer zijn ‘getrommeld’: dat betekent dat ze in een grote trommel zijn gestopt, samen met steentjes en glas. Het hout vertoont daardoor plekken van slijtage en er zitten putjes en kleine scheuren in. Na het plaatsen wordt de vloer niet meer geschuurd en gelakt of geolied. Het is immers juist de bedoeling dat de vloer er verouderd uitziet en sporen van slijtage vertoont. Wel kan de vloer gebeitst worden voor verdieping van de kleur.

JPM Parket Eindhoven

JPM Parket is dé parketspecialist uit Eindhoven en omstreken. Ben je op zoek naar een houten vloer maar heb je nog geen idee waar je voor wilt kiezen? Neem dan eens een kijkje in de showroom van JPM Parket in Eindhoven. De showroom kent 200 vierkante meter aan voorbeeldvloeren. In de showroom krijg je een goed beeld van de verschillende vloeren waaruit je kunt kiezen. Je kunt ons als vloerspecialisten natuurlijk ook vragen eens bij je thuis te komen kijken. Op die manier kan goed worden ingeschat wat past bij je smaak en wat binnenshuis mogelijk is. Tijdens het bezoek brengen we stalen mee, zodat je direct kunt aangeven welke houtsoort jouw voorkeur heeft. Het materiaal van onze parketvloeren komt uit duurzaam beheerde bossen en is voorzien van het FSC-keurmerk.

Ben je geïnteresseerd in een parketvloer? Kom langs in onze showroom of neem contact met ons op! Naast multiplankvloeren hebben we ook tapisparket, lamelparket, PVC en laminaatvloeren.

Meest recente berichten