Houten visgraatvloer

Houten visgraatvloer
De houten visgraatvloer is een klassieke houten vloer die in de middeleeuwen vooral gelegd werd in kastelen en grote herenhuizen. Een houten visgraatvloer wordt daarom ook wel traditioneel parket genoemd. Tegenwoordig is de houten visgraatvloer steeds vaker terug te vinden in Nederlandse huishoudens. Kenmerkend voor een visgraatvloer zijn de smalle plankjes die schuin tegen elkaar aan gelegd worden.

Ambachtelijke vloer

Een houten visgraatvloer is een ambachtelijke vloer vanwege de specialismes die er aan te pas komen om deze vloer goed te kunnen leggen. Wij raden daarom af om zelf deze vloer te gaan leggen.Hoe wordt een houten visgraatvloer gelegd? Een ambachtelijke vloer zoals de houten visgraatvloer wordt verlijmd op een tussenvloer. Deze tussenvloer wordt weer aan de ondervloer gelijmd. Zodra de smalle houten plankjes in het visgraatpatroon zijn gelegd worden alle kiertjes en spijkergaatjes gestopt, geschuurd en afgewerkt met een beschermende olie- of laklaag.Deze manier van leggen noemen ze tapis. Tapis betekent tapijt en wordt altijd op een tussenvloer van spaanplaat of mozaïek gelegd. Kenmerkend voor een tapis vloer zijn de smalle strookjes die we kennen van een visgraatvloer. Maar ook andere bekende patronen zoals Bourgogne of het blokpatroon zijn tapis vloeren. Door het gebruik van de smalle plankjes kunnen er veel verschillende soorten patronen gelegd worden. Het is zelfs mogelijk om zelf een patroon te bedenken.

Voordelen houten visgraatvloer

  • Uitstraling
Niets geeft meer sfeer dan een houten vloer. Vooral de uitstraling van een visgraatvloer is een toegevoegde waarde voor bijna elk interieur.
  • Lange levensduur
Hout kan geschuurd worden. Hierdoor kunnen beschadigingen worden verwijderd en heeft u weer een zo goed als nieuwe vloer. Vanwege de massief houten toplaag kan deze vloer vaker worden geschuurd. Zo is de levensduur van deze vloer 50 tot 60 jaar.
  • Verschillende houtsoorten
Er zijn veel verschillende houtsoorten beschikbaar. Zo kunt u zelf de uitstraling van de houten visgraatvloer bepalen.
  • Andere kleur mogelijk
Wilt u uw interieur veranderen of bent u toe aan een andere uitstraling van de vloer? Houten vloeren kunnen na het schuren afgewerkt worden met olie in een kleur naar keuze. Zo kunt u voor een kleur kiezen die het best bij uw interieur past.
  • Geschikt voor vloerverwarming
Vroeger gingen hout en vloerverwarming niet goed samen. Tegenwoordig gelukkig wel! Dankzij een speciale ondervloer en lijm ligt de vloer zeer stabiel en werkt het niet onder temperatuurverschillen.

Houten visgraat vloer bij JPM parket Eindhoven

Bij JPM Parket in Eindhoven hebben we een uitgebreid assortiment houten visgraatvloeren. Kom langs in onze 200 m2 showroom om alle vloeren te bekijken. Tevens staan onze medewerkers klaar om al uw vragen te beantwoorden. Liever telefonisch contact? Neem contact met ons op.

Meest recente berichten