Multiplankvloer

Een andere nieuwe houten vloer waaruit je kunt kiezen is de multiplankvloer.

Lamelparket informatie

Deze vloer kent een onderlaag van berken multiplex waarop iedere houtsoort kan worden verlijmd, variërend van eiken tot robijn en van merbau tot afzelia. Deze vloer kunnen we in delen leveren tot wel 40 centimeter breed. Ter vergelijking: de delen van een tapis parket zijn maximaal 18 centimeter breed.

De toplaag van een multiplankvloer is verkrijgbaar in verschillende diktes. Voor een slaapkamer volstaat een toplaag van 3 mm. Veel mensen kiezen voor de woonkamer een toplaag van 4 mm, een toplaag van 6 mm volstaat ook. Hoe dikker de toplaag, hoe vaker de houten vloer kan worden opgeschuurd. Een vloer met een toplaag van 6 mm kan wel vijf keer worden opgeschuurd en levert zeker vijftig jaar woongenot.

Houd je van houten vloeren en gaat je specifieke voorkeur uit naar een multiplankvloer? Dan is het goed om te weten dat deze vloer zowel verlijmd als zwevend kan worden aangebracht. Een verlijmde vloer zit met lijm vast op de ondervloer. Een zwevende vloer niet, daar zitten alleen de delen onderling met lijm aan elkaar vast.

Goed te combineren met vloerverwarming

Waarom een multiplankvloer?

Veel nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig voorzien van vloerverwarming. Een multiplankvoer kun je hiermee prima combineren, mede dankzij de lijm die wordt gebruikt. De nieuwe soort watergedragen lijmen zijn licht elastisch: ze bewegen mee met je vloer. Wel blijft het verstandig de temperatuur en de luchtvochtigheid niet te veel te laten schommelen.