Tips voor een mooie houten vloer in de zomer

De zomer staat weer voor de deur. De zon schijnt steeds vaker en de temperatuur loopt op. Voor een houten vloer kan dit een minder leuke periode zijn. Veel zonlicht, een lage luchtvochtigheid en andere factoren hebben veel invloed op een houten vloer.

Zonlicht

Een houten vloer kan gevoelig zijn voor verkleuring door zonlicht. Dit is afhankelijk van de afwerking die is gekozen. Bovendien speelt het type hout ook een grote rol in verkleuring van een houten vloer. Zo is een eiken vloer beter bestendig tegen zonlicht dan bijvoorbeeld grenen.Een oplossing hiervoor is:
  • Een afwerking op oliebasis te kiezen die beschermt tegen zonlicht.
  • Een zonwering te nemen die het licht in de kamer minimaliseert.

Luchtvochtigheid

Een houten vloer is relatief gevoelig voor vocht ten opzichte van andere vloeren. De celwanden in het hout nemen snel vocht op en gaan open staan in de drogere periodes. Een lage luchtvochtigheid zal ervoor zorgen dat de vloer krimpt en dat er kieren ontstaanOm er voor te zorgen dat een houten vloer in de zomer zo min mogelijk werkt zijn er een aantal oplossingen:
  • Leg de houten vloer bij een luchtvochtigheidsniveau tussen 50% en 60%
  • Door een vloer vast te spijkeren of te verlijmen kan de vloer geen kant op.
  • Gebruik een afwerkingsmiddel dat beschermt tegen vocht.
  • Wellicht is een ontvochtiger of luchtbevochtiger een goed middel om de luchtvochtigheid op niveau te houden.

Krassen door zand, huisdieren en meubilair

Zand In de zomer gaan we natuurlijk van het mooie weer genieten en vaker naar het strand, wandelen in het bos of lopen in de duinen. Iedereen herkent het waarschijnlijk wel dat er onbewust zand wordt meegenomen naar huis. Dit kan de houten vloer beschadigen en lelijke krassen achterlaten. Een droogloopmat is een goede oplossing om water en zand buiten de deur te houden.Huisdieren Krassen door huisdieren zijn niet per se gerelateerd aan de zomer. Toch kunnen de nagels van uw huisdieren krassen veroorzaken in de toplaag van uw vloer. Om dit te voorkomen kunt u er voor kiezen om uw huisdieren minder te laten lopen op uw houten vloer. We snappen dat dat niet altijd mogelijk is. Daarom kunt u er ook voor kiezen voor twee lagen olie, een eerste laag in de kleur van de vloer en een tweede laag als beschermlaag.Meubilair Meubels in uw huis kunnen bij het verplaatsen lelijke krassen veroorzaken. Om dit te voorkomen kunt u uw meubels voorzien van vilt. Zo voorkomt u dat de poten van uw tafel, bank, stoel, etc. uw vloer beschadigen.

JPM Parket

Het is zeker mogelijk om uw houten vloer ook in de zomer in topconditie te houden met deze tips. Komen deze tips te laat en heeft u advies nodig? JPM Parket is gespecialiseerd in het onderhouden en renoveren van vloeren. Wij zorgen ervoor dat u nog jaren kan genieten van uw vloer

Meest recente berichten