Wat is tapis parket?

Wat is Tapisparket

Deze vraag krijgen wij vaker gesteld. Tapis is een parketvloer die op traditionele manier wordt gelegd. Traditioneel parket bestaat uit dunne plankjes die geen messing- en groefverbinding hebben. De plankjes worden ‘koud’ aan elkaar gelegd en vervolgens verlijmd en vernageld aan de ondervloer. Deze manier van leggen heeft als voordeel dat bijna elk patroon gelegd kan worden. Daarnaast is deze manier van leggen uitstekend voor mensen die vloerverwarming hebben.  

Legpatronen

Het tapis parket kan in verschillende patronen gelegd worden. Het is mogelijk om zelf een patroon te bedenken en te laten leggen door een vakman. De meest gekozen bestaande legpatronen zijn:

Visgraatvloer

Deze relatieve korte planken worden schuin en haaks tegen elkaar gelegd waardoor je met een beetje verbeelding een visgraat kan zien.

Hongaarse Punt

De Hongaarse Punt vloer lijkt op een visgraatvloer maar wordt niet in elkaar gelegd maar tegen elkaar. De plankjes worden onder de hoek van 45 tot 60 graden gelegd en vormen zo een ‘sergeantstreep’.

Weense Punt

De Weense Punt vloer wordt in hetzelfde patroon gelegd als de visgraatvloer alleen dan onder een hoek van 60 graden. Hierdoor heeft deze vloer een rustigere uitstraling dan bijvoorbeeld een Hongaarse punt of visgraatvloer.

Versailles

Dit patroon is gebaseerd op de vloer in het paleis van Versailles. Deze vloer is opgebouwd uit klassieke houten tegels naast elkaar. In deze tegels is een diagonaal vlechtwerk zichtbaar. Een Versailles vloer is zeer chique en past zowel bij een modern als klassiek interieur.

Blokpatroon

Het blokpatroon bestaat uit meerdere dunne plankjes die naast elkaar liggen binnen een vierkante tegel. De plankjes in de omringende tegel worden in tegengestelde richting gelegd. Hierdoor is een duidelijk blokpatroon zichtbaar.

Visgraatvloer


Vloerverwarming

Veel mensen twijfelen over de combinatie van vloerverwarming en een houten vloer. Een houten vloer wordt verlijmd en vernageld aan de ondervloer. Hierdoor werkt de vloer niet onder de omstandigheden en kan de vloer prima gelegd worden op vloerverwarming. Dit is echter wel afhankelijk van het houtsoort dat gebruikt wordt. Eiken, Teak, Afzelia of Kambala zijn geschikte soorten. Jatoba of Maple zijn minder geschikte soorten en worden afgeraden om te plaatsen op vloerverwarming.

Een houten vloer kan als natuurproduct gaan werken onder een hoge of lage luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid droogt de vloer uit en kunnen er naden ontstaan. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt een houten vloer teveel vocht op en kan deze bol gaan staan. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 55% en 65%. Dit kan worden gemeten met een hygrometer. Wanneer de luchtvochtigheid daalt onder de 55% kan een luchtbevochtiger uitkomst bieden.

JPM Parket Eindhoven

JPM Parket Eindhoven nodigt je graag uit om een kijkje te nemen in onze showroom. Hier kan diverse houten vloeren en legpatronen bekijken. Maak nu een afspraak om de showroom te bezoeken.

Meest recente berichten